U komt op deze website wellicht wat begrippen tegen die u niet herkent. Omdat wij zo duidelijk mogelijk willen zijn in onze communicatie, helpen wij graag een handje.

 

BRL9500 gecertificeerd: De BRL9500 certificering is een beoordelingsrichtlijn, dit zijn eisen waar wij als bedrijf aan moeten voldoen. Dit is nodig om de energielabels te mogen opnemen en te registreren. Zonder deze certificering kun je opgenomen labels niet registreren in de landelijke database. De 9500 is voor bedrijven die zich bezighouden met Energieprestatieadvisering.

 

Energielabel: Een energielabel is een label dat laat zien hoe energiezuinig je bedrijf of woning is. Het label is verplicht bij verkoop of verhuur en in veel gevallen bij herfinanciering. Het energielabel is van belang zodat een koper inzicht krijgt in de energiezuinigheid van het pand of woning. Ook wordt het energielabel C verplicht vanaf 2023 voor kantoren vanaf 100 m2.

 

Energie adviseurs met diploma’s van Cito: Als adviseur dien je in het bezit te zijn van BRL-certificaten. Deze certificaten worden afgegeven door een onafhankelijke certificering, zoals bijvoorbeeld Cito. Na het behalen van de certificering mag je energielabels opnemen volgens de vastgestelde richtlijnen.

 

Energielabel bedrijfspand: Een energielabel voor een bedrijfspand is verplicht bij verkoop, verhuur en bij oplevering. Heeft u een bedrijfspand die alleen bestaat uit opslag of werkplaats dan is het energielabel niet verplicht.

 

Energielabel kantoor: Energielabels voor kantoren zijn ook van groot belang. Dit betreft ook een EPA-U label, echter worden kantoren streng beoordeeld. In 2023 is het voor kantoren ook verplicht om minimaal label C te hebben. Je hebt een kantoorgebouw als het gebouw als hoofdfunctie kantoor heeft, niet als de kantoorfunctie maar een klein percentage (nevenfunctie) vormt.

 

Energielabel utiliteitsbouw: Een energielabel utiliteit is speciaal voor bedrijfsgebouwen. Dit zijn kantoren, winkels, gezondheidszorg, sportcentra e.d. De opname van utiliteitsgebouwen verschilt met de opname van woningen, dit zijn dus niet dezelfde type labels. Alle utiliteitspanden moeten bij verkoop of verhuur een energielabel behalve als het puur opslag of werkplaats betreft.

 

Energielabel winkelpand: Ook maken wij energielabels voor winkels. Dit is hetzelfde energielabel als voor bedrijfspanden(EPA-U), echter worden winkels minder streng beoordeeld. Winkels hebben over het algemeen enkel glas (kun je beter doorheen kijken), de deuren staan vaak open en er is veel verlichting aanwezig.

 

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT): De ILT controleert of het energielabel op tijd aanwezig was tijdens de overdracht van het pand. Ook geven zij de boetes uit op het moment dat het energielabel niet tijdig aanwezig was. De ILT hoeft hiervoor niet de kantoren langs. Zij gebruiken hiervoor de landelijke database (EP-online) en het kadaster.

 

QBIS registratie: QBIS is een kwaliteitsregister waarin alle specialismen worden opgeslagen. Om opgenomen te worden, dien je in het bezit te zijn van een geldige certificering (in ons geval BRL9500). Bedrijven kunnen in QBIS zien of je voldoet aan de wettelijk vastgestelde certificering.

 

RVO: Dit is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het RVO is er speciaal voor bedrijven die zich bezig houden met duurzaamheid. Vanuit het RVO worden ook de regels omtrent de energielabels vastgesteld, zoals bijvoorbeeld het verplichte energielabel C voor kantoren in 2023. De registratie van de energielabels gebeurt ook door het RVO.

 

Zakelijk energielabel: Het energielabel heeft u nodig bij overdracht of verhuur. Zakelijke energielabels zijn een verplichting vanuit het RVO. Bij het ontbreken van een energielabel kunnen er bij zakelijke energielabels boetes afgegeven worden tot wel 20.500 euro. Dit is bij energielabels voor particulieren maar 400 euro.

 

Wij helpen u graag bij de aanvraag van uw energielabels. Mocht er dus nog iets niet duidelijk zijn, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij vullen deze lijst dan graag voor u aan.

Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© Copyright 2022 Energielabel-offertes