28 april 2023

De nieuwe NTA 8800 is een feit. Daarmee zijn er enorm veel veranderingen wanneer het gaat om het berekenen van energielabels. Dit was nodig om aan Europese wetgeving te voldoen. De oude manier van berekenen voldeed niet meer aan de eisen, met de NTA 8800 wordt vanaf heden het energieverbruik per m2 berekend.

Voor u als eigenaar van een bedrijfspand heeft dit in eerste instantie weinig invloed, wel kan het zijn dat de prijzen van energielabels voor bedrijven duurder zijn geworden. Dit komt vooral omdat de nieuwe manier van berekenen een stuk complexer is geworden, ook moeten steeds meer details worden opgenomen en ingevoerd. Daarmee kost het maken en registreren van een energielabel simpelweg meer tijd.

De letters blijven bestaan

De letters die u al gewend bent blijven gewoon bestaan. Deze zijn met de nieuwe NTA 8800 alleen gekoppeld aan de indicatoren EP 1, EP 2 en EP 3 en niet langer aan de energie index die hiervoor de letter voor het energielabel bepaalde. Zonder technisch te worden betekend dit eigenlijk dat een A vroeger niet helemaal meer te vergelijken is met een A nu. Simpelweg omdat er een nieuwe rekenmethode is.

Nu ook een energielabel met opname voor woningen verplicht

Met het ingaan van de nieuwe rekenmethode NTA is nog een grote verandering ingegaan. Waar particuliere huiseigenaren hiervoor online een energielabel konden aanvragen is dit nu veranderd. Ook particulieren moeten een erkend energieadviseur inschakelen om na een opname van de woning op locatie een energielabel op te stellen.

Heeft u een energielabel nodig voor uw bedrijfspand? Vraag deze dan direct aan via onze website.

Terug

Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© Copyright 2024 Energielabel-offertes, onderdeel van LEAD Fabriek B.V.