27 september 2018

Wanneer onze aanbieders een energielabel registreren moet aan het pand een functie worden gehangen. Deze functies kunnen zijn: Kantoor, winkel, bijeenkomst, sport, gezondheidszorg, logies of onderwijs. De functie van een bedrijfspand bepaalt ook de hoogte van het energielabel. Sommige functies (zoals een winkel) worden soepeler beoordeeld dan andere functies (zoals kantoor).

Functies van bedrijfspanden

Hieronder in deze blog zullen we de functies benoemen en uitleggen wanneer deze van toepassing is.

  1. Winkel; deze functie spreekt voor zich. Alle bedrijfspanden waar verkoop plaats vindt wordt gezien als winkel. Showrooms voor auto’s, bouwmarkten, kledingwinkels bijvoorbeeld. Maar onder deze functie vallen ook kappers.
  2. Kantoor; voor alle panden met de functie kantoor. Dit geldt ook voor panden die een combinatie van opslag en kantoor hebben. De opslag heeft een vrijstelling voor het energielabel. De regelgeving hierover vindt u hier. Daarom wordt alleen het kantoorgedeelte van een energielabel voorzien. Op het energielabel zal in dit geval dan ook worden aangegeven 100% kantoorfunctie. Gaat u een energielabel kantoor/opslag aanvragen? Houdt dan ook rekening met het aantal vierkante meters, u hoeft alleen een aanvraag te doen voor de vierkante meters van het kantoorgedeelte.
  3. Bijeenkomst; Heeft u een pand met een horecafunctie? Dan zal op het energielabel de functie bijeenkomst staan. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen bijeenkomst met alcohol en bijeenkomst zonder alcohol. Deze functie geldt ook voor kantines van sportclubs.
  4. Sport; Heeft u een sportschool, dansschool of ander bedrijfspand waarin gesport wordt? Dan krijgt uw pand een energielabel met sport functie. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen verwarmde sportgebouwen (sportschool) of matig verwarmde gebouwen (gymzalen, skatehal). Dit heeft invloed op de hoogte van het energielabel.
  5. Gezondheidszorg; Voor ziekenhuizen, praktijken wordt de functie gezondheidszorg toegepast.
  6. Logies; Heeft u een hotel, B&B of vakantiehuis? Dan heeft uw bedrijfspand de functie logies. Ook voor vakantiehuizen geldt bij verhuur van meer dan 2 maanden per jaar een logies functie. Vaak staat deze functie ook in het BAG register vermeld.
  7. Onderwijs;

    Scholen of andere onderwijs gerelateerde bedrijfspanden vallen onder deze functie. Deze functie wordt relatief zwaar beoordeeld voor het energielabel. Het is moeilijker een energielabel A voor een onderwijsgebouw te behalen dan voor een winkel. Deze wordt weer buitengewoon soepel beoordeeld.

Een bedrijfspand kan ook een combinatie van functies hebben.

Bijvoorbeeld een sport en bijeenkomst functie. U kunt op het energielabel zien hoeveel procent van het gebouw uit een van bovenstaande functies bestaat.

Terug

Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© Copyright 2024 Energielabel-offertes, onderdeel van LEAD Fabriek B.V.