Onze aanbieders krijgen steeds vaker de vraag om ook een advies op te stellen over hoe het energielabel van hun bedrijfspand verbeterd kan worden. En daarbij gaat het niet alleen maar om kantoren, ook voor winkels en andere bedrijfspanden komt deze vraag steeds vaker.
Hoe is deze vraag ontstaan?
Waar komt het toenemend aantal vragen over het advies nu precies vandaan? Dat vroegen we ons bij energielabel-offertes af, we zijn er ingedoken. Hieronder de meest voorkomende redenen:
Regelgeving energielabel C kantoren in 2023: deze reden ligt voor de hand, kantoren van 100 m2 of groter moeten per 1 januari 2023 minimaal een energielabel C hebben. Natuurlijk zijn de eigenaren van deze kantoren op zoek naar advies wanneer blijkt dat hun kantoorpand nog niet aan deze regelgeving voldoet.
Hypotheek aanvraag bij bank: steeds meer banken willen bij het verstrekken van een hypotheek weten welk energielabel het te financieren pand heeft. Is dit energielabel slecht (vaak vanaf D en slechter) dan willen ze ook een plan over hoe het verbeterd kan worden.
Huurders eisen een hoger energielabel: vooral grotere bedrijven eisen tegenwoordig een energielabel A voordat ze een huurcontract aangaan. Dat heeft vaak te maken met duurzaamheids-doelstellingen van deze bedrijven. Het kan natuurlijk lonen om een investering te doen in verduurzaming waarmee een langdurig huurcontract kan worden afgesloten.
Verkoop van het pand: heel simpel, uit onderzoek (lees hier het gehele onderzoek) blijkt dat duurzame bedrijfspanden meer opbrengen bij verkoop.
Welke vormen van advies zijn er?
Er zijn natuurlijk verschillende vormen van advies. Welk advies nodig is hangt af van het doel wat de pandeigenaar heeft. We adviseren om een advies te kiezen dat niet te ingewikkeld is en vooraf al duidelijk aan te geven welke opties tot verduurzaming wel en welke niet moeten worden meegenomen in het advies. Daar zijn namelijk al vaak ideeën over.