27 september 2018
Bij Energielabel-offertes.nl krijgen we veel vragen over de regelgeving voor het energielabel gebouwen. Hoe werkt dit? Waar komen deze regels vandaan? Wanneer heb ik eigenlijk een energielabel nodig?
In deze blog krijgt u antwoord op deze vragen. De regelgeving voor energielabels voor bedrijfsgebouwen is immers helemaal niet zo ingewikkeld.
Om met de eerste vraag te beginnen;
Om het energielabel te kunnen opstellen zijn onze aanbieders (erkende energielabel bedrijven) verplicht om een opname te doen van uw gebouw. Dit moet altijd op locatie, de aanbieders moeten kunnen aantonen dat ze langs zijn geweest.
Bij deze opname zal naar een aantal zaken worden gekeken. Dit zijn de volgende:
Met deze factoren is het voor een energielabel bedrijf mogelijk het energielabel op te stellen. Dit doen ze door alle gegevens te verwerken in een rekensysteem. Dit systeem rekent aan de hand van de door de RVO vastgestelde factoren het energielabel uit.
Na het uitrekenen van het energielabel zal deze worden geregistreerd in het systeem van de RVO. Dit systeem heet EP-online.nl. Het energielabel is in dit systeem terug te vinden. Zo kan uw notaris, koper, de bank of huurder checken of er een energielabel aanwezig is.
De regelgeving voor energielabels voor gebouwen is een Europese regel. Alle landen in Europa moeten aan deze regelgeving voldoen. Sommige landen voldoen hier al aan, andere landen moeten deze regelgeving nog invoeren. Nederland is vergeleken met andere landen relatief snel met de invoering. Informatie hierover vindt u hier.
Het energielabel is volgens de wet nodig in de volgende situaties:
Verkoop gebouw, bij verkoop is het energielabel verplicht. Deze moet op het moment van overdracht aanwezig zijn. Hierop wordt door het ILT gecontroleerd. Ook de notaris zal hiernaar vragen voordat de overdracht zal plaatsvinden. Tip: zorg op tijd voor een energielabel, dan kunt u deze ook alvast op Funda zetten. Dit zorgt ervoor dat u hoger in Funda komt te staan.
Verhuur gebouw: U gaat uw gebouw verhuren? Dan moet de huurder een energielabel gebouw ontvangen. Deze kunt u toevoegen in het huurcontract. Heeft u uw gebouw al voor 2015 verhuurd? En is er daarna geen nieuw huurcontract getekend? Dan hoeft u voorlopig geen energielabel aan te leveren.
Het energielabel is verplicht voor alle typen gebouwen:
Het energielabel is niet nodig voor de volgende gebouwen:
Het is niet van belang of een bedrijfspand verwarmd wordt of niet. Ook bij geen verwarming is een energielabel nodig.
We hopen met deze blog weer een aantal vragen te hebben beantwoord! Mocht u nog vragen over de regelgeving voor het energielabel gebouwen neem gerust contact op.
© Copyright 2023 Energielabel-offertes, onderdeel van LEAD Fabriek B.V.