22 januari 2020
We krijgen bij energielabel-offertes.nl veel vragen over de verschillende gradaties van het energielabel. Deze loopt van A t/m G. Daarbij is A de beste score, G de slechtste. Maar wanneer krijgt een bedrijfspand nou een A-label, en wanneer een G. Deze vraag beantwoorden we in deze blog.
U zult zien dat aan het krijgen van een energielabel A geen extreme eisen worden gesteld. Veel nieuwbouwpanden voldoen hieraan, oudere panden met een energielabel D of C kunnen op relatief simpele wijze aan voldoen.
Belangrijke factoren die het energielabel beïnvloeden zijn: isolatie, type glas, verwarmingsinstallatie, verlichting. Hieronder leest u aan welke eisen dit moet voldoen om tot een bepaald energielabel te komen.
Hierbij heeft u een zeer energiezuinig bedrijfspand. Vaak met een bouwjaar van 2014 of later. Er zijn zaken als HR++ glas, ledverlichting, isolatie met goede Rc waarden aanwezig. Ook kunnen dit oudere panden zijn die zijn gerenoveerd. Voor het behalen van een energielabel A zijn dus niet extreme maatregelen nodig. Vooral een goede isolatie en ledverlichting is van belang. Zaken als een warmtepomp en zonnepanelen zijn goed om energie te besparen, maar niet per se nodig om een A-label te halen.
Voor nieuwe panden vanaf bouwjaar 2000 of gerenoveerde panden uit een eerder bouwjaar. Kenmerken zijn een goede isolatie met Rc van 2,5 of hoger. Deze panden beschikken over een Hr-ketel en HR glas. Panden die op dit moment gebouwd worden hebben altijd een energielabel A, dit door de huidige normen die er zijn voor nieuwbouw. Een energielabel B is alleen voor bestaande panden met een recent bouwjaar.
Dit is voor panden van rond 1990 tot 2000. Hiervoor zijn nog geen extra energiebesparende maatregelen genomen. Er is nog tl-verlichting aanwezig, een HR 107 ketel en dubbel glas. Deze panden zijn door vervangen van de verlichting gemakkelijk naar een energielabel B te brengen.
Vergelijkbaar met panden die een energielabel C hebben. Panden met een energielabel D hebben een iets eerder bouwjaar, vanaf 1985, of hebben meer verlichting. Voor een energielabel D heeft u ook dubbel glas nodig, isolatie met een Rc van minimaal 2,0 en een HR100 of HR107 ketel. Deze panden zijn met maatregelen op gebied van verlichting en ketel makkelijk naar een C of B te krijgen. In het geval van een kantoorpand voldoet u met een energielabel C al aan de eisen van 2023.
Voor panden met een slechte isolatie, vaak uit jaren 70, enkel glas afgewisseld met dubbel glas en een Vr-ketel. Aan deze panden moet veel gedaan worden om het tot een energielabel C of beter te krijgen. Vooral de isolatie is een struikelblok in dergelijke bedrijfspanden.
Energielabel F: Dit energielabel wordt afgegeven voor panden met een bouwjaar van voor 1965. Hierbij is er nog niets aan het pand gedaan. Er is nog een oude Vr-ketel, enkel glas, geen extra isolatie en oude verlichting aanwezig.
Ook voor panden van voor 1965. Er is weinig verschil met panden die een F of een E label hebben. Een energielabel G kan doordat er meer vloer, gevel of dakoppervlakte is ten opzichte van panden met een energielabel E of F. Daardoor gaat meer warmte verloren, dit zorgt in ons rekensysteem vaak voor een ongunstiger energielabel. Ook kan het worden verklaard doordat er meer verlichting in het pand aanwezig is. Bedrijfspanden met een energielabel G hebben een forse investering nodig om tot het niveau van een C, B of A te komen.
Meer informatie over energielabels voor bedrijfspanden vindt u hier
Terug© Copyright 2025 Energielabel-offertes, onderdeel van LEAD Fabriek B.V.